четвъртък, 4 юли 2013 г.

ПРИВКУС НА ЛЯТО - ЛЕСНО, РАЗХЛАЖДАЩО И ЗАСИЩАЩО

Загадъчно заглавие, а? Дали се досещате какво ястие ще споделя? Става дума за една лятна супа, предястие или както щете го наречете, в зависимост от това кой колко и как обича да хапва.
Та ГАСПАЧОто е в центъра на настоящата публикация
Имам една приятелка, която живее в Испания и очаква второто си момиченце. Тя неспирно ме вдъхновява и обогатява с рецепти, които аз адаптирам, разнообразявам и селектирам, съобразно вкусовете, предпочитанията и навиците у дома. Но като цяло спазвам класическите пропорции.
Ето как направих гаспачото, малко испанско, малко българско.
1 килограм добре узрели домати се пасират с 2-3 чушки, половин глава лук, 2 скилидки чесън и малко сол. Към това се добавя краставица, нарязана на едри кубчета и зелена ябълка, също нарязана на кубчета. Може да се сложат няколко кубчета лед, но аз не го правя. Добавят се 2-3 лъжици зехтин. При желание може да се гарнира със ситно нарязан магданоз и босилек. Сервира се в купичка или чаша. Разхлажда великолепно, засища перфектно и е отмора за всяка домакиня.


Няма коментари:

Публикуване на коментар