вторник, 22 януари 2013 г.

ГЮВЕЧЪТ

Гювечът е класика. Доста хора не го обичат. Други го предпочитат на фурна. Е, този път реших да направя варен. Преди няколко седмици моята свекърва ми спаси живота с един гювеч, който направи и сготви за мен. Не можех да ям нищо, ама съвсем нищо заради алергична реакция, но неоното ядене беше толкова вкусно и толкова балансирано като вкус и като диета. В него имаше само позволените ми зеленчуци.
Та, опитах да приложа днес рецептата.
Тя е следната:
Необходими продукти:
200гр. бамя, 100гр. патладжан, половин връзка магданоз, 3-4 големи картофа, 2 големи моркова, няколко листа дафинов лист, щипка сол, чер пипер, доматено пюре или лютеница.
Задушавате бамя, патладжан /може и без него, тя не беше сложила/, магданоз с малко мазнина - зехтин или олио и малко сол. Прибавете нарязани на ситно моркови и картофи. Към тях добавете две-три лъжички доматено пюре - аз предпочитам лютеница предварително размити в студена вода. Прибавете 3 дафинови листа, 2 зърна черен пипер и 1 чаена чаша вода. Оставете на бавен огън да къкри около 40 минути.
Получава се прекрасно - поне моето усещане е такова. Дано оставих и у вас подобно впечатление. Добър апетит.


Няма коментари:

Публикуване на коментар